1400/12/7 شنبه

معرفی شهرستان فامنین

درقديم:
در فرهنگ جغرافيايي ايران جلد 5 درباره فامنين آمده‌است: قصبه‌اي از دهستان درجزين بخش رزن شهرستان همدان که در 31 هزار گزي جنوب قصبه رزن به همدان واقع است. جلگه‌اي سردسير، داراي 4170 تن سکنه‌ است. آب آنجا از قنات تأمين مي‌شود و محصول عمده‌اش غلات، حبوبات، صيفي، لبنيات، و شغل اهالي زراعت و گله داري و صنعت دستي زنان قالي بافي است. داراي 50 دکان و يک دبستان است. راه فرعي شوسه دارد.

شهرستان فامنین یکی از شهرستان‌های تابعه استان همدان است که در شمال شرق این استان واقع شده‌است. این شهرستان از سمت شمال به شهرستان رزن، از سمت جنوب به شهرستان همدان، از سمت شرق به استان مرکزی و از سمت غرب به شهرستان کبودراهنگ محدود شده‌است. شهرستان فامنین با مساحتی حدود 1360 کیلومتر مربع، 6.7 درصد از مساحت کل استان همدان را تشکیل می‌دهد. فامنین در 135 کیلومتری جاده ساوه به همدان و در 55 کیلومتری همدان واقع شده‌است.

اطلاعات کلی شهرستان فامنین

این شهرستان از مراکز مهم تولید محصولات کشاورزی در سطح استان به‌شمار می‌رود. شهرستان فامنین در دشت فامنین-رزن واقع است. دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است. شهرستان فامنین از شهرهای قدیمی همدان به شمار می‌رود. در زمان صفویه دارای بازار بوده و در بین بلاد شمالی همدان مرکزیت داشت. فامنین زادگاه علما و عرفای بنامی چون شهید دکتر مفتح آیت اله جناب و سید احمد ملیحی شیخ بئاری ازناوی ومحدث بنام قرن پنجم هجری شیخ عبدالقادر زرقانی است. دشت سرسبز فامنین از گذشته‌های دور استقرار گاه بشر بوده تمدن قره تپه در جنوب فامنین (هزاره چهاره پیش از میلاد)، غار مصنوعی قلعه جوق (دوره اشکانی- ساسانی)، امامزاده ازناو (سلجوقی) و پل جهان آباد و حمام قدیمی شهر فامنین (دوره صفوی) و دهها اثر تاریخی دیگر گواه این ادعاست.
تقسیمات کشوری
شهرستان فامنین از 2 بخش،1 شهر و 4 دهستان تشکیل یافته‌است.
بخش مرکزی شامل دهستان خرم‌دشت و مفتح می‌باشد. شهرها شامل فامنین بوده و بخش پیشخور شامل دهستانهای پیشخور و زردشت است.